Ти ни трябваш и днес, Апостоле!

09.05.2016 15:16

В навечерието на 143-та годишнина от обесването  на Васил Левски, в ОУ „П. Р. Славейков“ се проведе открит урок, посветен на живота и делото най-големия български борец за свобода. По този начин учениците отдадоха своето признание и уважение към Апостола.

Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда.  Миг на размисъл за миналото, настоящето и бъдещето.

Делата и идеите на Васил Левски вече повече от столетие са пример и образец за идеала във възпитанието на нашите нови поколения и мярата, с която даваме нравствена оценка на всеки, който иска и поема по пътя на общественото дело – да служи на своето Отечество. 

Учениците гледаха филм за живота и делото на великия революционер. Презентацията на тема „Ти ни трябваш и днес, Апостоле“, напомни на децата, че днешното време изисква от нас да опазваме и създаваме делото, което ни е поверено от обществото и държавата.
В открития урок прозвучаха и стихове, посветени на Васил Левски. По традиция и тази година учениците  се състезаваха в  „лъвски“ скок, като се опитваха да  подобрят постиженията си.

Посланията на Апостола, формирали поведението му като нравствен образец на народния човек, ни задължават да преосмисляме и времето, и себе си, в което живеем.
Призивът да се съобразяваме с времето и да променяме света, в който живеем, е един завет оставен ни от В. Левски, върху който ние, днешните българи,  трябва да осмислим в погледа си към бъдещето.
Нека, вдъхновени от примера на нашия велик Апостол, всеки един от нас насаме със себе си, да намери сили и вдъхновение в неговата личност.
 

Назад