ПРОДЪЛЖАВА ПРОЕКТ „УСПЕХ” В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕЙКОВ”

12.04.2014 20:57

ПРОДЪЛЖАВА  ПРОЕКТ „УСПЕХ” В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ  „ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕЙКОВ”

        Завършиха занятията на извънкласните дейности на част от групите по проект „УСПЕХ” („Да направим училището привлекателно за младите хора” - Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти) за учебната 2013-2014 година. За трета поредна година той се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

        Децата от първи клас участваха в клубовете „В света  на животните“ и „Аз и животните“ с ръководители старши учителите Валентина Гочева и Красимира Балимезова. Те обогатиха познанията си за домашните и дивите животни. Показаха и разказаха за своите домашни любимци. За първи път се запознаха с екзотичните животни от най-малките, до най-големите. Учеха се на любов и грижи към животните и природата.

        Със смях, музика и детска глъчка преминаваха заниманията на клуб „Славееви гласове“ с ръководител г-жа Стефка Спасова – старши учител. Целта беше запознаването на учениците с народната музика и обогатяване знанията за спецификата на българските народни песни. Развиваха се вокалните възможности на децата и познанията им за музиката. В стаята звучеше български фолклор, колективни и солови изпълнения. Занятията завършиха с концерт на любими народни песни.

 

         В ателие „Млад приложник“ по-големите ученици усилено сглобяваха макети от картон. След запознаване с приложно-декоративните изкуства те създадоха своята улица с превозните средства - с коли, камиони, влакове и метро. Чрез виртуална разходка участниците посетиха българските забележителности и въодушевено започнаха тяхното изработване от картон. С последователност и търпение бяха изработени 3D  макети на фарът на Шабла, светилището на Орфей при село Татул, Асеновата крепост, златната църква във Велики Преслав, Александрови къщи, римската крепост Кастра Мартис в гр. Кула и други български исторически забележителности. Особенно внимание и старание положиха учениците при изработването на Рилският манастир с църквата и Хрельовата кула. 3D макетите бяха представени на изложбата „Български забележителности“ пред ученици, учители, родители и гости.

        Много виртуални разходки из България направиха и участниците в клуб „Млад екскурзовод“ с ръководител г-жа Стоянка Енева – старши възпитател. Те усетиха малката, но красива България чрез природните и, и исторически забележителности. Разгледаха планините, пещерите, парковете и резерватите в нашата родина. Запознаха се със 100 национални туристически обекти. Не бяха пропуснати и европейските и световни  забележителности. Интерес предизвикаха най-атрактивните туристически забележителности в света. Клубът изработи албум за забележителностите в България.

         Продължават усилено дейностите в ателие „Околосветско пътешествие с нож и вилица“, клуб „Приятели на Русия“, студио „Храната - нашето лекарство“, клуб „Вълшебно пътешествие в приказките“, ателие „Чудния свят на боичките“ и т.н. На други, заниманията ще стартират в началото на лятната ваканция, след края на учебните занятия. Проекта обхваща 193 ученици за учебната 2013-2014 година от Основно училище „Петко Рачев Славейков”, гр. Карнобат. 

Назад