Патронен празник в Основно училище „Петко Р. Славейков”- гр. Карнобат

29.11.2015 13:13

         На 17.11.2015г. се навършват 188 г. от рождението на българския поет, публицист,  фолклорист и политик Петко Рачев Славейков и 60 г. от основаването на училището, носещо неговото име. Тези 60 г. са белязани с удовлетворението от значимите постижения в развитието на образованието на младите хора – учениците от нашето училище. На този ден  ОУ „Петко Р. Славейков”- гр. Карнобат чества своя патронен празник, който по традиция отбелязваме с различни мероприятия. В тях учениците показват своите  умения и творчески заложби.

В деня преди празника децата от начален курс посетиха Археологическия музей в Карнобат. С голям интерес гледаха филма за средновековната крепост Маркели, потопиха се в духа на Средновековието по нашите земи. Видяха възстановка на вълнуващата битка между армиите на кан Кардам и византийския император Константин VI. Епичната битка при Маркели се е провела през 792 г.

         В музея децата  бяха силно впечатлени от експонатите от праисторическата, античната и средновековната епоха. От уредника на музея учениците научиха ,че археологическите паметници от праисторическата епоха са най-старите следи на живот в Карнобатския край. Интерес у децата предизвикаха и високохудожествените  керамични съдове, разкриващи  активни търговски взаимоотношения в древността, както и представеният нумизматичен  фонд.

Експонатът, който най-силно впечатли учениците, беше тракийската колесница. От уредника на музея те разбраха как и кога е била изработена,  за какво се е използвала.

Разходката в духа на Средновековието продължи с посещение на макета на крепостта в Градския парк.

Впечатленията си от всичко видяно и чуто децата пресъздадоха в своите рисунки на тема ”Да нарисуваме историческата крепост Маркели”. Асфалтовата площадка в двора на училището бе изпъстрена с многоцветни детски творби.

С много положителни емоции се върнаха учениците от екскурзията до Средновековна крепост Маркели. Още с пристигането си бяхме сърдечно посрещнати от екипа на комплекса, представен от Петър Куцаров, Галина Георгиева-екскурзоводи и Щерион Димитров-аниматор. Озовахме се на място, пропито с частица от нашата история. Пред нас се разкри прекрасна местност. Учениците имаха възможност да се запознаят с историята за възникването на крепостта. Построена през 5 в. от византийския император Анастасий, крепостта е съобразена с всички природни и географски дадености. Тя е изградена от дялан камък, хоросан и печени тухли. Налагало се е няколко пъти да бъде построявана, поради разрушения. Служила е за защита по време на сражения.

           Децата имаха възможност да видят бойната арена, състояща се от малка и голяма юрта, обсадните средновековни оръжия-таран, катапулт, балисти, византийската шатра,  четириетажната бойна кула, изработена изцяло от дървен материал и слушаха с интерес за победата на кан Кардам над Константин VI. Учениците обогатиха знанията си по история и се докоснаха до част от историческото ни минало. Останаха очаровани от чутото и видяното. За децата от нашето училище екскурзията е едно незабравимо преживяване.

Празничният ден завърши с награждаване на изявилите се в конкурсите и състезанията ученици. Г-жа Д. Желева пожела на всички  бъдещи творчески успехи и да бъдат достойни последователи на своя патрон.

Назад