ИНИЦИАТИВА „ОСИНОВИ ПАМЕТНИК“ В ОУ „ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ“

04.06.2015 08:57

        Във връзка с Националното честване на Шипченските боеве през месец август, Областна администрация – Габрово обявява инициативата „Осинови паметник“. Тя е насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности. Учители и ученици от Основно училище „Петко Рачев Славейков“, гр. Карнобат извършиха редица дейности по повод на тази инициатива. 

На 3 юни 2015 година, те посетиха Паметника на българо - руската дружба, построен по случай Освобождението на Карнобат от турско робство на 24.01.1878г. Паметникът се намира в района на Общинска болница в източната част на града. Той има форма във вид на пирамида, на върха с метален кръст с височина 0,85 м, костницата е под паметника. Материалите, от които са изработени, са от сиенит и бронз. Почистиха района около него и поднесоха венец.  Учителят по история запозна присъстващите с историческите причини за издигането на паметника.

        Учениците от Ученическия съвет изработиха табло на тема „Паметниците на България“. В часа на класа в прогимназиален етап бе представена презентация на тема „Руско-турската война 1877-1878г.“

      

        Всички ние знаем, че в историята на всеки народ има една война, свързана с критичен момент и едно сражение, което предопределя изхода й. За Освободителната война този преломен момент е свързан именно с Шипченската епопея. Това е момент, който  предопределя историята на България и ни кара да се гордеем, че сме българи. 

        През следващата учебна година ще продължи дейността по инициативата „Осинови паметник“.

Назад