Годишнина от рождението на Петко Р. Славейков

25.11.2014 22:36

     Празникът на едно училище се превръща в личен празник на всеки, който по един или друг начин се е докоснал с нещо свързано с него. Толкова години Основно училище "Петко Р. Славейков" е място, което кипи от детска глъч, от учителски ентусиазъм и родителска помощ. Всички заедно са градили и продължават да градят СВОЕТО училище.

Празникът е повод да се замислим за извървяния път, за преодолените трудности, за постигнатите успехи, за предстоящите планове. Настоящето и бъдещето на ОУ "Петко Р. Славейков" се гради на желанието на ръководството и цялата колегия да съхрани духа на основателите и първите учители да превърнат училището в съвременен образователен център - място, където младите хора да получават умения и знания, които ще им позволят да правят самостоятелен и верен избор за своята реализация.

За нас всички свързани с ОУ "Петко Р. Славейков" тази годишнина е повод да се обърнем с почит към нашият патрон - Петко Рачев Славейков. СЛАВЕЙКОВ - един истински будител, новатор и реформатор в образователната система, радетел за опазване на фолклора и човешките ценности. Велик българин, който заслужава да познаваме живота и творческото му наследство.

За отбелязването на 187 години от рождението на великия възрожденски учител бе посветена "Седмица на Славейков" в училище. Чрез различни мероприятия деца и учители се сляха с духа на своя патрон. В часовете учениците слушаха за живота и възгледите на Петко Славейков, четяха и рецитираха негови творби. На конкурса-рецитал те показаха, че и трудните възрожденски стихове могат да звучат бодро и завладяващо, че са актуални и за нашето време. Героите от басните на поета провокираха децата да покажат уменията си да рисуват и да подредят своите картини в пъстроцветна изложба.

 Особени емоции предизвикаха турнирите по футбол и народна топка, превърнали се в своеобразен спортен празник. На патрона на училището посветиха своята победа младите футболисти от V клас.

Седмицата на Славейков завърши с тържество и награждаване на всички отличили се.

Пеейки възрожденски песни, ние наследниците на Славейков, показахме преклонението си пред този, чийто порив към духовност носим в сърцата си и днес.

 

Назад